Az amerikai kormány magas védővámokat vezetett be a Kínából érkező gumiabroncsokra, hogy megfékezze a hazai autógumiipart fojtogató olcsó kínai áruk behozatalát; Peking közölte, hogy határozottan ellenzi a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait is sértő washingtoni intézkedést, s ezért fenntartja a jogot, hogy válaszlépéseket tegyen.

Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője helyi idő szerint pénteken jelentette be, hogy Obama elnök úgy döntött: megállítja az amerikai autógumiipar szétzilálását, és védővámokat vezet be a Kínából érkező, személygépkocsikra és kisteherautókra való autógumikra.

A befolyásos amerikai acélipari szövetség – amely képviseli a gumiabroncs-iparban alkalmazottak egy részét is – az év elején petíciót intézett az amerikai kormányzathoz, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a kínai autógumik behozatala négy év leforgása alatt megháromszorozódott, ami több mint ötezer amerikai munkahely elvesztéséhez vezetett az iparágban.

A szövetségi nemzetközi kereskedelmi bizottság azt javasolta, hogy Washington az első évben 55, a másodikban 45, a harmadikban pedig 35 százalékos vámilletékkel sújtsa a kínai gyártmányú autógumikat. Barack Obama pénteki döntéséven némileg alacsonyabb védővámokat állapított meg – az első évben 4-ről 35 százalékra emeli, a másodikban pedig 30, illetve a harmadik évben 25 százalékra csökkenti a vámtarifákat -, de ez így is elegendően magas illetékszint ahhoz, hogy jelentősek visszafogja a kínai autógumi-importot.

Peking hevesen reagált a washingtoni bejelentésre. A kínai kormány kereskedelmi minisztériuma elítélte, és súlyos protekcionista intézkedésnek minősítette a döntést.

A büntetőtarifák bevezetése szerinte nemcsak a WTO szabályait sérti, hanem ellentmond az amerikai kormány által a G20-ak pénzügyi csúcsértekezletén vállalt kötelezettségeknek. Peking bejelentette, hogy fenntartja a válaszlépés jogát a washingtoni intézkedéssel szemben.

(vg.hu)

Itthon is követni kellene ezt a példát, Kína meg kussoljon, így is túl sok szemét érkezik tőlük, tönkretéve, megnehezítve a hazai (ami még létezik) és az európai ipart, főleg ebben a nehéz időszakban.
Részemről MINDEN kínai szutykot védővámmal értékelnék!

Különösen olyan dolgot tartok pofátlanságnak, hogy mondjuk a magyar Somogyi Elektronics (SAL) kínában gyártatja termékeit, és aki nem nézi meg alaposabban azt hiszi, hogy magyar emberek munkáját vásárolta meg. Ugyan ez vonatkozik a Rabalux termékeire, ami szintén magyar cégnek hangzik, és ugyan ez a kotta: Praktiker/Baumax/Bricostore és hasonló helyek tele vannak kínából importált lámpákkal, elég borsos áron, köztük a Rabalux termékei is Made in China felirattal. Remek.

Néha olyat is látok, hogy ugyan rajta van a "Származási ország: Kína" felirat, de felette sokkal nagyobb betűmérettel a "Csomagolás/Packed: EU" felirat. Látszik, hogy még maguk a forgalmazók is szégyenlik, rejtegetik az eredetet.. P.R.C.

A bejegyzés trackback címe:

https://chinacar.blog.hu/api/trackback/id/tr281382304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása