A Build Your Dreams - valósítsd meg álmaidat névre hallgató kínai autógyártó eddig szemtelen másolatokkal hívta fel magára a figyelmet, a hamarosan megnyitó Detroit Motor Show-n viszont élőben láthatjuk a majdnem három éve beharangozott e6-ost, valamint egy eddig ismeretlen hibridet.

 

Katalógusadatok alapján a két kínai villanyautó a Nissan Leaf, Chevrolet Volt, Toyota Prius hármast egy csapásra semmisítené meg. Az e6-os tisztán elektromos hajtással készül, 300 kilométert képes megtenni utántöltés nélkül, és 140 km/h a végsebessége. Az ötszemélyes, kicsit unalmas, de csúnyának semmiképp sem mondható dobozban egy 72 kilowattórás, saját fejlesztésű lítium-ion akkumulátort rejtettek el, amelyet ipari áramról akár 40 perc alatt fel lehet tölteni - így a gyártó.

Még érdekesebbnek tűnik a kellemesen csengő S6DM névre keresztelt szedán. Ebben nemcsak egy 75 kilowattos villanymotor hajtja a hátsó kerekeket, hanem előre is szereltek egy 10 kW teljesítményű egységet, amely a Priushoz hasonlóan egy benzinmotorhoz kapcsolódik. Az összkerékhajtású konnektoros hibrid hatvan kilométert tud megtenni fosszilis energia segítsége nélkül, majd még ötszázat a kétliteres benzines segítségével. Ezzel gyakorlatilag ugyanazt tudja, mint a Volt, csak összkerékhajtással, illetve feltehetően lényegesen alacsonyabb áron.

Nehéz megítélni, mennyire kell komolyan venni a BYD offenzíváját. A kínai gyártó F3DM modellje - amely furcsamód hasonlít a régebbi Toyota Corollákra – volt az első konnektoros hibrid a piacon, 2008-ban. Nem sokat adtak el belőle, de egy Los Angeles-i intézet kísérletképpen rendelt belőlük tízet, hogy kipróbálhassa őket; a szinte azonos kinézetű, benzinmotoros F3 pedig az egyik legnépszerűbb autó Kínában. Ha a számadatok nem csupán ígérgetések – amire volt már példa a villanyautók történetében – a kétséges minőség ellenére érdekes autók lehetnek a BYD-ek.

(totalcar.hu)

Címkék: hírek byd

Nagy nóném szedán – lehetne akár egy Renault-Samsung vagy Toyota is, de nem. Ez itt a GAC Trumpchi, egy újabb kínai csoda, méghozzá olasz alapokon.

 

A Guangzhou Automobile, vagy röviden GAC eddig nemigen került a figyelem középpontjába, pedig igazán komoly autóipari vállalkozás, amely a Honda, a Toyota és a Fiat helyi partnereként autók százezreit állítja elő évente. A napokban bemutatott Trumpchi – a név Kínában nyilván jobban hangzik, mint mifelénk – viszont a cég saját modellpalettáját erősíti. A formaterv önálló munka, igaz, nem nagy szám, olyasmi, mint a névtelen amerikai vagy koreai fronthajtásos szedánoké volt néhány éve. A lemezek alatt viszont olasz a technika: a kínaiak az Alfa Romeo 166-os gyártósorát szerezték meg, sőt, a Trumpchi hajtását is egy régebbi, kétliteres, Twin Spark Alfa-Fiat motorra bízták, amely 148 lóerős. Később állítólag lesz egy olcsóbb, 1,8 literes kivitel is, persze ez is Alfa hengerfejes Fiat motorral. A nagy szedán ötfokozatú kézi, vagy automata váltóval lesz kapható.

A GAC számára a Trumpchi lényeges eszköz az önálló modellpaletta kialakításához, bár a növekedésben elsősorban még mindig a külföldi partnerekkel való együttműködésre építenek. A cég célja az, hogy 2015-ben már 3 millió autót állítson elő, és ehhez az aktuális partnerek mellett egy új partner, a Mitsubishi segítségére is számíthatnak.

(totalcar.hu)

Címkék: hírek alfa romeo gac

A Great Wall Bulgáriában építi fel első európai üzemét, ahol évi 50 ezer autót szerelhetnek össze. Azon még a szakemberek is vitatkoznak, hogy lesz-e a kontinensen ennyi ember, aki kínai autóért hajlandó lesz ennyit fizetni.

Címkék: hírek totalcar.hu greatwall

BAIC C30

 2010.11.28. 18:38

Íme az új BAIC C30. Mercedes-másolat, persze, elég ránézni. Hiszen Kínában nagyon menő minden, ami csillaggal az orrán szaladgál. De hogy miért éppen a B osztályt kellett klónozni, arra már nehezebb magyarázatot találni. Nem a legjobban sikerült Mercik közé tartozik.

A BAIC ráadásul nem is a kisebb, nóném márkák egyike a Népköztársaságban, hanem az a cég, amely megvette a régi Saabok gyártási jogait. Mondjuk abból a lépésből kiindulva már nem is olyan meglepő a B osztály koppintása.

Persze változtattak a formaterven, épp annyit, hogy ne szólják meg őket, és a motortérben is mást találhatunk, mint az eredetiben: 1,3 és 1,5 literes Mitsubishi motorokat, 100, illetve 130 lóerővel. Ennyi, és a Merci-dizájn már elég is lehet, hogy igazi tömegmodell legyen belőle Kínában - Európába feltehetően csak fotókon jut el a C30.

(totalcar.hu)

Címkék: mercedes clone pofátlan baic

Itt a paraszt-Chevrolet

 2010.11.23. 18:57

Bevallottan az egyszerű, vidéki közönségnek szánja a GM ezt az olcsó szedánt, a csinos lófejjel az orrán. Az új márka, a Baojun – a szó jelentése leginkább nemes paripának fordítható – persze Kínának szól, ahol a vidéki lakosság szinte kizárólag kínai tervezésű személyautókat vásárolt eddig.

A GM erre a külföldi márkák által alig érintet piacra kíván belépni, amihez két dologra volt szűkség: egy nagyon olcsó autóra, és egy, a kínai gondolkodáshoz közelebb álló beszélő márkanévre. A márkanév egy ideje már létezik, és a napokban bemutatták az autót is, a Baojun 630-ast. A gyártó csak annyit árult el, hogy GM műszaki alapokat használnak, de a formaterv annyira eltér minden ma gyártott Opel és Chevy modellétől, hogy mi is csak találgatni tudunk. Van, aki úgy véli a szerkesztőségben, hogy a kifutó Astra szedán lehet a kiindulópont, de született olyan elmélet is, amely szerint régi Daewoo padlólemezre készítettek új burkolatot. Mindenesetre az orr-rész fazonja inkább illene egy Dacia vagy Nissan típushoz, mint bármely GM márkához.

A Baojun kínálat később várhatóan újabb modellekkel bővül majd – kisebb és olcsóbb modellekre biztosan lesz kereslet – így talán van rá esély, hogy kicsípnek egy kisebb szeletet a Geely és a BYD vadászterületének számító több milliós vidéki piacból Kínában.

(totalcar.hu)

Címkék: chevrolet baojun

Lopni csak a legjobbtól érdemes, ha valaki már ezzel próbálkozik. A Hawtai tervezői nem tűnnek ügyetlennek ebben a műfajban.

hawtai b35
 

A B35 nevű SUV messziről akár Porsche Cayenne-nek is nézhető, bár közelebbről feltűnik, hogy a részletek más gyártókat idéznek. Az orr-rész tiszta Bentley, a masszív kerékívek és a lökhárító beömlőnyílásai az Audi Q7-est juttatthatják az eszünkbe – olyan, mintha a VW csoport egy katalógusából vagdalták volna össze a gépet. A látvány azonban csal – az ismerős lemezek alatt az előző Hyundai Santa Fe műszaki alapjait találjuk, amelyet a Hawtai legálisan vásárolt meg a koreai cégtől. A B35 valamivel nagyobb, mint a koreai modell volt, és a 20 hüvelykes felniken még testesebbnek látszik, mint amilyen valójában. Az autót háromféle motorral kínálják majd: a Shanghai Automotive-től vásárolt 1,8 literes turbós benzinessel, illetve egy 2 literes, és egy 2,8 literes turbódízellel.

A kínaiak korábban sokkal szemtelenebbül lopták a külföldi modellek formaterveit, de úgy tűnik, a Hawtai tervezői megtaláltak egyfajta egyensúlyt. A B35 esetében a hasonlóság ugyan látványos, de a különbség épp annyi, hogy a VW véletlenül se vádolhassa a kínaiakat szellemi tulajdon bitorlásával.

(totalcar.hu)

Kapcsolódó: Oltári pofátlan Cayenne klón: B35

Címkék: hírek bentley porsche clone hyundai pofátlan huatai

A Chery az EU tőszomszédságában, Törökországban létesít új bázist, ahonnan a teljes Közel-Keletet és Európát egyaránt elláthatják olcsó autóikkal.

A kínai gyártó mintegy 500 millió eurós befektetéssel épít vadonatúj, korszerű üzemet, méghozzá egy török partner, a Mermerler Otomotiv segítségével. Kezdetben viszonylag visszafogott kapacitásra rendezkednek be: évi 20 ezer A3 szedán, illetve Tiggo hobbiterepjáró készülhet az új bázison, kezdetben persze Kínából szállított építőkészletekből. Hosszabb távon azonban a gyár bővítését tervezik: 2017-ben már évi 100 ezer autó készülhet a török üzemben.

Jelenleg úgy néz ki, a Chery műszaki szempontból az egyik legjobban felkészült kínai autógyártó. Típusai korszerű megjelenésűek, és modern motorválasztékkal készülnek, amelyet az osztrák AVL tervezett bérmunkában. Már korábban is többször felmerült, hogy a cég Európa felé terjeszkedne – sőt, egy rövid ideig úgy tűnt, a Mercedes segítségével, Dodge márkanéven vezetnék be egyes típusaikat – de ennyire közel még nem jutottak Európához, mint most.

Egyes pletykák szerint a török üzem csak az első lépés ebben az irányban: a Chery állítólag a lengyel FSO felvásárlásáról is tárgyal az ukrán tulajdonosokkal, ami azt jelentené, hogy a kínaiak egyenesen az EU-n belülről kezdhetnének offenzívába.

(totalcar.hu)

Címkék: hírek chery totalcar.hu

A Geelynek van mit tanulnia új szerzeményétől, a Volvótól. Ha sikerül, talán nem kap többször nulla csillagot töréstesztre.

Nem ez az első alkalom, hogy egy kínai autó elvérzik a törésteszteken, de ezúttal nem Európában zajlott a fatális eredményt hozó mérés. A viszonylag friss LatinNCAP törte össze a légzsák nélküli, több dél-amerikai országban forgalmazott Geely CK szedánt. A mérésben a tesztautó oldalán elhelyezett matrica tanúsága szerint az ADAC is segédkezett – tőlük származik a mérési eljárás – és a körülmények ugyanazok, mint az EuroNCAP méréseinél. Így érthető, hogy a filléres kínai autó itt is elvérzett: egyetlen csillagot sem kapott. A képeket nézve ezen nem is csodálkozunk: a karosszéria teljesen rágyűrődött az első ülésekre, és a bábúk sérülései arra mutattak, hogy a sofőrnek egy ép porcikája sem maradt volna, ha valódi balesetet szenved egy ilyen autóban.

Mindez gyakorlatilag azt mutatja, hogy a Geely autója biztonsági szempontból azonos szinten áll a húsz évvel ezelőtti európai átlagautókéval, ami a világ nagy részén piacképtelenné teszi ezeket az autókat. Ennek fényében érthető, hogy mire kellett a Volvo a cégnek – a svédek tapasztalt fejlesztőgárdájával a Geely évtizedek méregdrága fejlesztőmunkáját ugorhatja át biztonsági szempontból.

(totalcar.hu)

Címkék: törésteszt geely totalcar.hu

Riich Z5

 2010.10.13. 10:52

A kínai Chery évek óta teszteli a formás kétajtós kupét, amellyel alighanem az exportpiacokat célozzák meg. Korábban Chery A6 néven ismertük, most azonban már Riich Z5-ként emlegetik, és meglehetősen közel lehet a premier, mivel lényegében álcázás nélkül próbálgatják a prototípusokat a gyári tesztelők.

Gondolhatnánk, hogy a Chery, ahogy eddig is, elsősorban Kínába szánja a Z5-öst, de erről biztosan nincsen szó, az országban ugyanis egyáltalán nincsen piaca az efféle modelleknek. A konkurencia több alkalommal is belebukott a próbálkozásokba: a Geely China Dragon nevezetű, kifejezetten olcsó kétajtósból eddig a legjobb hónapjában is 136 példányt tudtak értékesíteni, az MG TF-ből, amelyet a Shanghai Automotive kínál, az idén még egyet sem rendeltek. Ugyanakkor Észak-Amerikában, Európában, vagy Ázsia egyes részein akár több tízezer példány is elfogyhatna, feltéve, hogy a Chery képes a piac által megkövetelt minőséget tartani.

A Z5 mindenesetre egész ígéretesnek tűnik. A motorja a korszerű ACTECO családból származik, amelyet a kínaiak az osztrák AVL-nél fejleszttettek ki: a kétliteres, turbós négyhengeres a maga 170 lóerejével épp elég lehet egy jó autózáshoz. Szintén jó jel, hogy a típus futóművének hangolását a Lotus végezte, és ha biztosat nem is tudunk, valószínű, hogy más területeken is igénybe vették szakértő cégek segítségét. Ráadásul a Z5 egy olyan kategóriába érkezne ahol jelenleg eléggé visszafogott a kínálat.

Az a tény, hogy a Chery komoly összeget áldoz egy olyan autó fejlesztésére, amely Kínában eladhatatlan volna, azt jelzi, hogy lassan elszánják magukat az export megindítására, most, hogy a gazdasági válság hullámai csendesedni látszanak.

(totalcar.hu)

Címkék: hírek geely riich

süti beállítások módosítása