"Tud valaki egyetlen, a kereskedelemben kapható, kínai műszaki árut, amelyik használható? Az alacsony ár ellenében én eddig csak használhatatlan, elképesztően alkalmatlan konstrukciókkal találkoztam. Őszintén meg lennék lepve, ha ezek a buszok használhatóak lennének. Nem is beszélve, a szerviz alkatrész utánpótlás stb. kérdésekről. Magyarország kínai buszokat vesz. Abszurdisztán újabb nonszensze" ("császár" hozzászólása)

Nos, azt hiszem egyre többen vannak, akik a kínai szó hallatán nem a minőségre asszociálnak - joggal. Érdemes szemezgetni  a cikkek alatti kommentek között, nem találtam eddig pozitív véleményt, illetve egy elhanyagolható azért akadt, de ez érve nélküli.
Ez az a busz, amely körül akadt egy kis balhé, bár nem propagálta túl a média, talán egyedül a HírTV foglalkozott a témával.
Kingafigyelő blogon akad pár bejegyzés a busszal kapcsolatban..

Lássuk a csodálatos megjelenésű "King Long" elnevezésű autóbusznak nevezett tárgyat. Hívhatjuk egyszerűen Lim-Lomnak.
Ilyen hulladékok járnak nálunk, és büszkék rá! (Kontakt-Busz Kft.)

Szemezgetve a cég honlapján elkap a tipikus kínais érzés: megjegyezhetetlen tipusjelzések, egy kaptafára készülő idióta lufi formák. Az idétlen jelzésekre jellemző: helyenként még maguk se nagyon tudják, melyik betű-szám kombináció melyik termékhez tartozik, akad egy kis kavarodás a honlapon. Egy ekkora összegű tendert elnyerő cégtől azt azért elvárnám, hogy legalább normális képeket tegyen ki az oldalukra. Ehelyett kis méretű, felnagyított (jó pixeles) képek fogadnak. Jólvanazúgy.. Micsoda minőségérzés.


E21-es cápa BMW hangulatát idézi a kormány, vagy talán Volvoét. Valamelyik leírásában szerepel az, hogy tolatásnál egy kamerán keresztül láthat a sofőr a busz mögé, ezt egy monitoron keresztül nézheti. Remek ötlet, de a képeken akárhogy nézem CRT monitort látok, ami a XXI. században finoman szólva elmaradott.  A vicc az lenne, ha fekete-fehér képet kapna büszke Lim-Lom vezetőnk. Kazettás magnóról nem is beszélnék. Bár lehet, hogy ez csak egy régebbi kép, amit nem frissítettek.. vagy kitudja.

A teljes cikk:

A kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd. nyerte a Volánbusz Zrt. hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzését, a buszgyár 60 járművet szállít nettó 9 millió 866 ezer euróért (vagyis durván 2,65 milliárd forintért) – az eredmény a legutóbbi Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

A felhívás két részből állt. Az első 20 darab kéttengelyes, alacsony belépésű szóló autóbuszra, és 40 darab háromtengelyes, alacsony belépésű szóló autóbuszra szólt. A második rész 15 darab turista kivitelű szóló autóbusz szállítását kérte. A második részt az ajánlatkérő eredménytelennek nyilvánította.

Az első részben szereplő, összesen 60 darab autóbusz ellenértéke nettó 9 millió 866 ezer euró lett. Három ajánlattevő közül lett nyertes a kínai XIAMEN King Long United Automative Industry CO Ltd. A második legkedvezőbb ajánlatot a cseh VIKO s.r.o. tette.

A nyertes cég egy buszt kb. 44 millió forintért szállít. A cseh cég a kéttengelyes buszokat 189 ezer, míg a háromtengelyeseket 238 ezer euróért adta volna.
(MTI)

 

Összegezve: az biztos, hogy ha ilyen mértékben növekszik a kínaiak részesedése a hazai buszpiacon, az Ikarus vége óta épp csak éldegélő buszgyártás (Credo, ARC) végleg csődbe mehet. Miért?
Ha csak arra gondolunk, hogy most megveszi olcsóbban a gyengébb minőségű kínai buszt, az eljár 4-5 évet (ha addig tönkre nem megy, vagy nem rohad szét), nem számít, hogy előjönnek a konstrukciós hibák tapasztalatlanságból adódóan, de ezidő alatt tovább fejlesztenek a távol-keleti mérnökök, próbálják javítani a hibáikat.
A magyar cég hatalmas megrendelésektől elesve nyilván kevesebb profitból tud fejlesztésekre fordítani, nehezen, vagy egyáltalán nem tud új buszt kifejleszteni, tesztelni.
Fulladozik.
Közben telik az idő, 5-6 év múlva megérkezik a javított kínai konstrukció, szintén hazaiakat lenyomó árakkal, borítékolható a magyar busz ipar teljes megsemmisülése.
Ezáltal rengeteg magyar munkahely szűnik meg, tovább növelve hazánk csodálatos mutatóit.

Nem igaz, hogy a nagyokosok fent nem látják, vagy nem akarják látni? Elképesztő mentalitás, ropogós pénzért tízezrek életét teszik tönkre.. Mi ez, ha nem hazaárulás?

Kapcsolódó anyagok:

-Kingafigyelo.blog.hu tapasztalatok a King-Long buszokról
-168 Óra cikk kommentekkel
-Népszabadság cikk jó sok hozzászólással
-Index fórum: King Long buszokkal kapcsolatban
-Vezess.hukínai autóbuszok Pesten
-faszkivan.blog.hu: Az utasok pedig basszák meg, kéremszépen!
-Kontakt-Busz Kft. ahol büszkén mutogatják kínai buszaikat
 (Lepp László ügyvezetőt iwiwen szívesen kérdezném a buszokról)
-Ajánlatos videó:

 

Címkék: hírek busz ronda king long

A bejegyzés trackback címe:

https://chinacar.blog.hu/api/trackback/id/tr541578305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása